torstai 2. joulukuuta 2010

Lammaspata

Tämä on sitten sitä jotakin. Täydellinen pääsiäisruoka.

500gr lammasta (itse käytin pakastettua karitsan paahtopaistia Suomen Lidlistä 9,99e/kg)
n. 100gr pekonia silputtuna
1 sipuli
puolikas purkillinen hillosipulia
1 voimakas suolakurkku kuutioina, vaikkapa Myrttisen

Mausteet:
2rkl hunajaa
1rkl cayennea
0,5rkl mustapippurirouhetta
1 lihaliemikuutio
1rkl paprikajauhetta
1tl muskottipähkinää

3 laakerinlehteä
1prk smetanaa

Marinadi:
3 kynttä valkosipulia silputtuna (ei puristettuna!)
loraus oliiviöljyä
ripaus suolaa
ripaus sokeria
ripaus valkopippuria
Tuoreita yrttejä silputtuna: Timjamia, Minttua, Rosmariinia (yhteensä 1-2 reilua kourallista)

Leikkaa lammas/karitsa 5mm paksuiksi siivuiksi, poikkisyin tottakai. Laita siivut pussiin yhdessä marinadin kanssa kahdeksi vuorokaudeksi. Ota lihat huoneenlämpöön 2h ennen paistamista.

Paista pannulla pekonit ja lisää joukkoon lampaat osissa. Viskaa mukaan myös sipulit, hillosipulit ja suolakurkut sekä mausteet. Paistele hetki ja lisää kiehuvaa vettä niin että lihat ja muut ainekset peittyvät. Laita joukkoon myös laakerinlehdet, mutta älä smetanaa.

Laita savi-/valurautapata jossa aineet ovat, uuniin 175 astetta noin 2h ajaksi (muista kansi päälle!). Tarkista sitten ja lisää nestettä jos on tarve. Laita vielä uuniin 2h ajaksi. Sekoittele, tee sekaan suuruste:

2-3rkl vehnäjauhoa + sopivasti kylmää vettä, sekoita juoksevaksi, ei puuroksi. Sekoita hyvin. Lisää joukkoon samalla kun lisäät myös Smetanat. Sekoita hyvin ja laita uuniin 60-90 minuutin ajaksi kannen alle.

Kaveriksi perunaruukku:

Valkosipuliyrttikermaperunat ruukussa
Sopivasti perunoita viipaleina, suht ohkasina
2-3 kynttä valkosipulia silputtuna
tuoretta rosmariinia silputtuna
tuoretta timjamia silputtuna
kuivattua timjamia
kuivattua rosmariinia
suolaa
kunnon loraus oliiviöljyä

Sekoita muoviastiassa sekaisin, lisää pari nokaretta voita sekä kuohukermaa siten että perunat lähes peittyvät. Kaada seos vaikkapa emaloituun valurautaruukkuun jossa myös kansi. 200 astetta reilu tunti ja lopuksi kansi pois ja gratinointi ilman kantta. Ruukku pöytään ja koristelu tuoreella persiljalla.

Lisäksi vaikkapa juustohöylällä viipaloituja porkkanoita sokeri-suolavedessä keitettynä (max. 2-3min ajan keittämistä!) sekä tietenkin minttuhyytelöä.

Aika herkullista tuli, toivottavasti muistin kaikki ainekset. Oikeesti siis molemmat oli aivan saamarin hyviä, ehkä yksi parhaista safkoista mitä olen tehnyt. Uskomattoman mureaa lammasta ja taivaallista perunalisuketta.

Lopputulos:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti