100 gr punaisia coctailkirsikoita puolitettuina
100 gr vihreitä kirsikoita puolitettuina, käytä kirsikoita sokeriliemessä
100 gr (tai mikä sen pienen rasian paino onkaan) sokeroituja appelsiinikuorikuutioita
100 gr sukaatteja, eli sitruunakuorenpalasia.
1 dl rusinoita
1 dl kuivattuja taateleita, pehmeitä, esim. Pirkka, paloiteltuina
1 dl kuivattuja aprikooseja paloiteltuina
100 gr saksanpähkinän sydämiä karkeaksi rouhittuina
3 dl tummaa rommia, itse käytin tällä kertaa Pecoulia, alkuperäisessä ohjeessa tuossa käytettin viskiä
175 gr voita
150 gr tummaa muscovadosokeria
175 gr hienoa vaaleaa ruokosokeria
3 keltuaista
3 valkuaista
300 gr erikoisvehnäjauhoja
1 tl leivinjauhoja
1 tl jauhettua muskottipähkinää
1 tl kardemummaa
0,5 tl kanelia jauhettuna
1 tlk olutta
Paloittele hedelmät ja marinoi pari yötä rommissa, itse murentelin tuohon vahingossa pähkinätkin tällä kertaa. Valuta hedelmät ja säästä liemi. Ota liemestä ¾ dl sivuun kypsän kakun kostuttamista varten.
Sekoita keskenään kuivat aineet ja pähkinärouhe (itse siis sekoitin vahingossa hedelmät ja pähkinät jo aiemmin). Vaahdota valkuaiset. Vaahdota sokerit ja voi kuohkeaksi vaahdoksi, lisää keltuaiset yksi kerrallaan. Sekoita hedelmät voi–sokerivaahtoon vuoroin jauho–pähkinäseoksen ja liemen kanssa. Sekoita taikinaan viimeiseksi valkuaisvaahto. Kuvassa ainekset sekoiteltuna:
Nauti olut, voit punnita sen halutessasi:
Lopuksi sekaan siis valkuaisvaahto:
Voitele vuoat, tämän kakun voisi tehdä noin 2 litran kakkuvuokaan, minulla ei sellaista (enää) ole, joten laitoin pariin pienempään. Itse käytin korppujauhojen tilalla mannaryynejä:
Valmis taikina menossa vuokiin:
Kypsennä 150-asteisessa uunissa 2 tuntia. Suojaa kakun pinta ensimmäisen paistotunnin ajaksi leivinpaperilla.
Kumoa jäähtynyt kakku. Puhdista ja kuivaa vuoka. Pane kakku takaisin vuokaan ja pistele kakkuun ohuella puutikulla syviä reikiä. Lusikoi jäljellä oleva marinointiliemi kakulle. Anna kakun tekeytyä vähintään 3 viikkoa ennen tarjoilua jääkaapissa (en ole varma, onko jääkaappi pakollinen, itse olen pitänyt tuota aina jääkaapissa). Huomaa että teflon-pinnoitettu vuoka saattaa kärsiä alkoholin vuoksi, itselläni meni kerran vuoka ja kakku pilalle kun teflonpinta jäi Heirolin valmistamasta kakkuvuoasta kakun pintaan. Itse vuorasin tällä kertaa molemmat vuoat elmukelmulla ja laitoin valmiin kakun sitten siihen, kostutin sen ja vuorasin tiiviiksi vielä kelmulla.
Kakku on tekeytymässä nyt jouluaattoon saakka, kuvassa viimevuotinen kakku:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti