maanantai 29. marraskuuta 2010

Karpalopiirakka

Todd Wilbur on hauska mies ja yksi suosikeistani. Olenkin tilannut muutamia hänen kirjojaan joissa paljastetaan lähinnä amerikkalaisten pikaruokaloiden salaisuuksia. Tässä video hänen kloonaamaansa karpalopiirakkaansa:
http://www.youtube.com/watch?v=AY1rYBVRKV4
Oikeammin tuo on siis nimeltään:
Starbucks's Cranberry Bliss Bar / Starbucksin karpalopiirakka

Tässä Suomeen sovellettu versio ohjeesta:


Kakku
1,8 dl pehmeää voita
3 dl ruskeaa sokeria (itse laitan ensi kerralla vähemmän, vaikkapa 2dl)
3 munaa
2 rkl sokeroituja inkivääripalasia pieneksi pilkottuna (löytyy kuivattujen hedelmien luota kaupassa), itse pistin noin 4rkl
1,5 tl vaniljatiivistettä/-aromia (Vanilla extract, älä käytä vaniljasokeria, tätä nestettä on kaupoissa pienissä lasipulloissa maustehyllyllä)
1/4 tl suolaa
3,5 dl vehnäjauhoa
0,5 tl leivinjauhetta
1,8 dl kuivattuja karpaloita pieneksi pilkottuna
120 gr valkoista suklaata pieninä, noin herneen kokoisina paloina

Kuorrutus
120 gr tuorejuustoa
7 dl tomusokeria
4 tl sitruunamehua
0,5 tl vaniljatiivistettä
0,6 dl kuivattuja karpaloita pieneksi pilkottuna

Kuorrutuksen kuorrutus ("icing")
1,2 dl tomusokeria
1 rkl maitoa
(2 tl vegetable shortening, eli tommosta 100% kasvirasvaa, en oikein tiedä millä nimellä tuo on Suomessa, skippasin koko aineksen)


1. Esilämmitä uuni 175 asteeseen
2. Aloita kakun valmistaminen sekoittamalla pehmeä voi ja ruskea sokeri keskenään sähkövatkaimella, sekoita tasaiseksi. Lisää munat, inkivääri, vanilja ja suola ja sekoita hyvin. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Lisää jauhot taikinaan vähitellen lisäten, vatkaa tasaiseksi. Laita sähkövatkain syrjään. Sekoita käsin/lastalla joukkoon karpalot ja suklaapalat. Voitele vuoka ja levitä taikina tasaisesti vuoan pohjalle, käytä "nuolijaa". Paista 175 asteessa noin 25-30 minuutin ajan, kunnes pinta on kauniin ruskea. Laita kakku vaikka parvekkeelle jäähtymään, muista suojus lintujen varalta.
3. Tee kuorrutus sekoittamalla tuorejuustoa ensin hieman vaikkapa lusikalla. Lisää tomusokerit, sitruunamehut ja vanilja ja sekoita tasaiseksi sähkövatkaimella. Kun kakku on jäähtynyt, päällystä kakku kuorrutuksella, voit tehdä siihen pieniä kuvioitakin halutessasi.
4. Sirottele kuorrutuksen päälle kuivatut karpalot.
5. Tee "icing" sekoittamalla keskenään pölysokeri ja maito. Pursottele mössö esim. pakastepussin avulla marjojen päälle pirskottamalla sitä erittäin pienestä reijästä, siten että marjojen päälle tulee eräänlainen "jääkerros".
6. Peitä kakku ja laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi, yön yli on paras.
7. Leikkele ja nauti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti