maanantai 29. marraskuuta 2010

Karjalanpiirakat

Itse voisin sanoa olevani kotoisin karjalasta ja piirakat ovat aina kuuluneet elämääni. Mummo teki toki parhaat piirakat mutta hän kuoli ennenkuin ehdin kysellä reseptiä häneltä. Olen kuitenkin muutaman treenauskerran tuloksena onnistunut mielestäni jo niin hyvin että uskallan pistää reseptin nettiin:

Karjalanpiirakat / riisipiirakat - Karelian pie
n. 100kpl

Riisipuuro:
4,5dl vettä
3,5dl riisiä
1,5L täysmaitoa
1tl suolaa

Itse keitin hutun edellisenä päivänä ja lisäsin maitoa notkistaen sen ja lämmitin hieman mikrossa. Oikeaoppisesti huttu keitetään vasta tekopäivänä.

Eipä tuo ohjetta vaadi, kiehauta vesi, lisää riisit, keitä kasaan ja lisää maito. Keittele puuroksi ja mausta suolalla. Monet laittavat puuroon munan, minä en, se tekee siitä pahaa.

Piirakkapohjataikina
2dl maitoa
2dl kylmää vettä
2tl suolaa
8dl (sihti)ruisjauhoa, sihtijauhoa siksi että se on helpompi kaulita ohkaiseksi kuin rakeisempi ruisjauho.
3dl vehnäjauhoa (tästä tulee sitkoa, eli kaulitseminen on helpompaa ja kuori ei ole niin tumma)
2rkl ruokaöljyä

+Voiteluun (useita satseja seuraavalla suhteella):
100gr voita
1dl vettä, kiehauta
ripaus suolaa, peittämään veden makua

Alusta taikina sopivaksi. Tee siitä noin 2cm halkaisijaltaan olevia 50cm pätkiä ja leikkaa niistä 2cm pätkiä jotka pyörittelet palloiksi. Litistä pallot aivan litteiksi, käytä REILUSTI ruisjauhoa ja peitä lätkät ruisjauhoon liinan alle.

Piirakkakaulimella tee lätkistä pyöreitä reilusti alle millin paksuisia lähes läpinäkyviä pohjia. Käytä REILUSTI ruisjauhoa tuossa. Pinoa pohjat kuin letut ja peitä aina liinalla jottei kuivu. Halkaisija oltava noin 15cm. Jos tahdot suurempia, niin tee isompia taikinalätkiä ja suurempi lettu jne. Näistä tulee noin 10cm mittaisia piirakoita.

Lämmitä uuni 300 asteeseen ja levittele pieni määrä täytettä lettujen päälle, vain yhden riisinjyvän paksuinen kerros. Rypytä, tämä on haasteellisin vaihe ohueksi kaulimisen ohella.

Paista noin 8minuuttia (riippuen uunin lämpötilasta) kunnes riisipuuro hieman ruskistuu täplittäin keskeltä.

Upota piiras nurinpäin voisulaan heti paiston jälkeen, laita leivinpaperin sisään ja peitä liinalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti