tiistai 12. elokuuta 2014

Kattilaleipä ja peruspatonki (No knead bread)

Tämä on se maailman paras leipä. Alkujaan New Yorkista ja reseptistä suomennos:

https://www.youtube.com/watch?v=7_kmSalsNgM

Tämä on monikäyttöinen taikina, mistä syntyy hyvin leivät, patongit, pitsapohja ja vaikkapa Flammkuchen.

EDIT: Heti alkuun huomio että valmis taikina on yön yli muhittuaan ERITTÄIN vetelää ja se on tarkoituskin. Kuva:


Kippaa taikina erittäin jauhoiselle leivinpaperille:


Ripottele pintaan reippaasti jauhoa, älä vaivaa taikinaa. Jos teet patonkeja, jaa taikina esim. kolmeen osaan ja nostele jauhoiselle patonkipellille kohoamaan.

Jos teet leivän, katso videolta "taitteluohjeet" ja anna taikinan kohota ja kippaat sen kuumaan kattilaan tai esim. vuokaan. Taikina on tosiaan vetelää, se ei ole pilalla, mutta siitä ei oikein voi tehdä leipää perinteisesti pellillä ilman astiaa.

Palataan asiaan:


Ainekset:
3 cup vehnäjauhoja (1 cup = 2,4 dl)
2 tl hienoa merisuolaa
1/4 tl kuivahiivaa
1,5 cup vettä

Patongit - 2-3 kappaletta:

Sekoita ainekset sekaisin (ei tarvitse sekoittaa "liikaa") muovisessa taikinakulhossa vaikkapa sähkövatkaimella ja taikinakoukuilla, vesi voi olla about kädenlämpöistä. Anna kohota kelmun alla 24 tuntia, pyöräytä 2 tai 3 patonkia patonkipellille jauhoisella työtasolla, ripottele päälle reippaasti jauhoja, kohota 2 tuntia pyyhkeen alla. Paista höyryuunissa 225 asteessa noin 30 minuuttia.

Jos et omista uunia höyrytystoiminnolla niin kannattaa pistää uunin pohjalle vesiastia jossa kiehuvaa vettä noin 1 litra.

Halvan ja hyvän patonkipellin löytää vaikkapa Clas Ohlsonilta:
http://www.clasohlson.com/fi/Patonkipelti/34-9377

Kattilaleipä - 1 kappale:

Jos päätät tehdä leivän, mikä on hyvä päätös jos et omista höyryuunia, niin tässä ohje:

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen ja uuniin kannellinen valurautapata, joku 4-5 litran lienee sopiva, emalipinnoitettu suotava. Tavallista kattilaa koitin kerran ja tuloksena oli pehmeäkuorinen epäonnistunut leipä. Joten panostaisin valurautapataan.

Kohota leipää leivinpaperin päällä se pari tuntia pyyhkeellä peitettynä. Kippaa leipä kuumaan valurautapataan ja laita (kuuma) kansi päälle. Paista 30 minuuttia ja poista kansi. Paista vielä 20 minuuttia jotta leipä saa kauniin värin.

Koristeeksi leivän päälle käy esim. rikottu karkea maissijauho joka ripotellaan kohotusvaiheessa leivän pintaan, tai kattilaan kippaamisen jälkeen.

Ruiskattilaleipä - 1 kappale:

1 cupin vehnäjauhoista voi aivan hyvin korvata ruisjauholla, tulee maistuvaa samalla ohjeella niinkin. Paistoaika on silloin hieman eri. Paistetaan 1h kannen alla ja 20min ilman kantta.

66% Riihiruisleipä

1 cup vehnäjauhoa
2 cup riihiruisjauhoa
2tl hienoa merisuolaa
1/4tl kuivahiivaa
1,5cup vettä

Valmista taikina samalla tavalla (=sekoita ainekset hyvin ja kohota 24h). Paista kattilassa leipää 1 tunti 225 asteessa, ota kansi pois ja jatka paistamista vielä 20 minuuttia.

Nauti riihiruisleipä mielellään vasta seuraavana päivänä.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti