tiistai 31. joulukuuta 2013

Jouluruokailu 16 aikuiselle

Kestitsimme Jouluna 15 aikuista ja 2 lasta ja oli todella vaikea miettiä minkä verran mitäkin lajia tarvitaan.



Kokosin kuitenkin jälkikäteen listan millä pärjää kivasti, tuohon päälle sitten vielä toki haluamiaan pieniä naposteltavia ja tykötarpeita. Mummon hölskytyskurkkuja ja ihan tavallista salaattia oli ainakin meillä.

Pääpiirteittäin joulruokailuun noin isolle sakille tarvitaan seuraavat ns. perusmätöt. Nämä laskettu hyödyntäen aika paljon eineksiä (ei ollut aikaa tai halua tehdä itse, itse en ole jouluruoan ystävä), jotka tuunattu esim. Saarioisen tuunausohjeilla. Sen soveltamisesta lisää myöhemmin. Jos on kovin nälkäistä porukkaa ja laatikkomössöt herkkuruokaa niin laatikoita kannattaa toki laittaa enempikin. Me pärjäsimme kivasti näillä:

700gr Porkkanalaatikkoa
2x700gr Perunalaatikkoa
700gr lanttulaatikkoa
700gr maksalaatikkoa
1kg karjalanpaistilihoja
1 pieni rasia rosollia ja sekaan pieni omena kuutioina
60kpl karjalanpiirakoita
5-7cm siivu HK Maksapasteijaa viipaloituna
400gr lihahyytelöä viipaleina
2kg kinkkua viipaloituna
500gr Kylmäsavulohta
Graavilohta: ei lainkaan tähän pöytään, jos joku tykkää, silloin toki.
2kg Lämminsavulohta
1kg keitettyjä perunoita
1 pieni purkki lasimestarin silliä
1pss herneitä, koristeeksi
1 Saaristolaisleipä, DanSukkerin ohjeella.
0,5 litraa kinkunkastiketta
Hölskytyskurkkuja, eli tilli-etikkakurkkuja.

Kinkun kastike:
3 dl kinkun paistolientä
1-2 dl vettä
1 dl kermaa
1-2 rkl vehnäjauhoja
1 dl dl omenamarmeladia
2rkl Auran punaista sinappia

Laimenna paistoliemi sopivan suolaiseksi vedellä, sekoita loput ainekset ja keittele + suurusta vehnäjauho-vesiseoksella. Lopuksi tasoita sauvasekoittimella ja laita kannuun tarjolle.

Lisäksi:
Kalatahna Karjalanpiirakoille Siskot Kokkaa -reseptillä

1 prk smetanaa
1 prk maitorahkaa
1 dl kuohukermaa
200g kylmäsavulohta
1 Shalottisipuli pienenä silppuna
1 tl sitruunapippuria
1 tl sokeria
0,5 dl tillisilppua
(halutessaan voi mukaan heittää myös tuorejuustoa ja kurkkusalaattia purkista)


Jälkiruoaksi:
3 litraa Rusinakeittoa (itse marinoin rusinat rommissa muutamaa päivää aiemmin)
5dl vispikermaa vatkattuna

Juomat, kuskeja 4, kuskien vähentyessä ja janoisimpia varten sitten enempi juomaa:

4kpl Saku Porter 0,5L
3pll Punaviini
2pll valkoviini
1 litra maitoa
(halutessaan mukaan kotikaljaa)

Sitten se laatikoiden tuunaus, soveltaen tuota Saarioisten ohjetta aiempana:

Lanttulaatikko
700 g Saarioisten lanttulaatikkoa
1 kananmuna
2 rkl siirappia
1 dl kermaa
muskottipähkinää, inkivääriä tai neilikkaa maun mukaan.

Sekoita ainekset lanttulaatikon joukkoon ja laita seos uuninkestävään tarjoiluastiaan.

Porkkanalaatikko
Porkkanalaatikko höystetään perinteisesti lanttulaatikon tapaan. Mausteeksi sopii ripaus muskottipähkinää tai valkopippuria. Sekoita kaikki ainekset varovasti keskenään, jotta riisit eivät rikkoudu.
Hienon mausteisen vivahteen porkkanalaatikkoon saat sekoittamalla kerman joukkoon hieman kanelia ja lisäämällä porkkanalaatikon pinnalle tähtianiksen.

Perunalaatikko
Pistele perunalaatikon pintaa haarukalla ja kaada päälle kermaa hieman. Voit lisätä myös muutaman voinokareen.
Kuumenna laatikoita uunissa 175 asteessa ilman kantta noin 60 minuuttia.​

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti